Yogirecept

Intresserad av vegetarisk mat och yoga?
Då ska du komma på vår nya spännande workshop: Yoga och vegetarisk mat

Sammanställt av Elisabeth Engqvist

Det här är bästa veggosajten just nu, Mattias Kristianssons matblogg Vegoriket:

http://vegoriket.se

Här hämtar jag inspiration flera dagar i veckan. Han gillar smaker som passar mig och kanske passar de även dig? Mattias är vegan men det är lätt att byta till quorn, vanlig ost och mjölk i recepten.

Svårt att komma igång med att äta vegetariskt?
Snabba genvägar är att ta sina egna vanliga, inarbetade recept och helt enkelt byta ut köttet.

Det finns massor av olika ”köttliknande” vegetariska alternativ på marknaden, inte bara Quorn som många tror. Riktigt bra produkter har Anamma, som marknadsförs bl a av Willys. Anamma har frysta köttbullar, korv, färs och ”vego filéer” som blir jättebra att bryna i strimlor till wok eller Stroganoff. Anamma har också kalasgoda hamburgare som även köttätare brukar acceptera. Prova Anammas köttbullar med en nypa kanel, lite timjan och en tsk honung som får åka med under stekningen. Yammie! (PS. Tillaga Anamma produkterna frysta, annars blir de seeeega. DS

Är det grillsäsong så rekommenderar jag Tzay, en thailändsk sojaprodukt som känns och smakar som marinerat kött. Proffskockarna trodde att det var marinerad kalv när det blindtestades. Tzay brukar gå att hitta i den vegetariska delen av frysen hos Coop.

whiz
Superb mellis
1 portion
Ekologisk Keso är klart mycket godare än icke-ekologisk. Den här mellisen kom till efter julledigheten då dottern flera gånger ätit sin favorit risgrynsgröt. Kanel är nyttigt och inte bara gott, då den sänker det dåliga kolesterolet. Min svärfar, 86 år, skippade kolesteroltabletterna efter två veckors dagligt intag av kanel.

1 apelsin
1/2 burk ekologisk keso
kanel

Lägg keso på en flat tallrik, strö på rejält med kanel. Skär bort skalet från apelsinen och skiva den och sedan tärna den fint. Häll både saften och bitarna av apelsinen på keson. Klart. En kopp te till så är mellanmålet en mysig stund att ta igen sig på.

guldmilk
Spagetti utan tomat- eller gräddig sås
2-4 portioner
Finns det? Yes, det här är en favorit som passar till spagetti eller rostad sötpotatis eller som tillbehör till matig sallad eller vad det nu blir. Okej, den är inte snygg, men smaken….hmm

2 vitlöksklyftor
12 kalamata oliver
1-2 nävar haricot verts, gärna frysta
7-10 körsbärstomater
1 påse fryst bladspenat, 400g (INTE fryst i kuber. Willys funkar, Findus inte…) Behöver inte tinas innan
Svartpeppar
Salt
3 msk Olivolja
Nyriven Parmesanost
Några färska blad basilika

Häll olivoljan i en ordentligt stor stekpanna. Skala och tärna vitlöken fint. Små, små bitar. Pressa den inte då vitlök får en sötare smak om den tärnas. Hittar du färsk vitlök blir den riktigt söt och god. Ha full värme på stekpannan. I med vitlöken i stekpannan, tillsammans med ett par nävar haricot vert, rejält med svartpeppar, så där en 15-20 varv med pepparkvarnen. Halvera tomaterna och låt de också steka med så att allt i stekpannan känns stekt. Inte brynt och bränt, utan varmt och mjukt. Sen i med en hel påse fryst bladspenat. I med några nypor salt, ca 1 tsk.

Rör om så att de goda, stekta tomaterna, pepparn, vitlöken och haricot vertsen blandas med spenaten. Nu kan du halvera värmen på plattan. Dags att ta fram oliverna och kärna ur dem. Bra knep är att trycka ihop dem på längden för då släpper olivköttet från kärnan och det blir enklare att kärna ur.

Dela oliverna i mindre bitar, halvor eller fjärdedelar. Rör ner oliverna och sänk nu värmen till sjud-temperatur. (2an-3an på de flesta spisar) Lägg ett lock på stekpannan.

Dags att koka pastan och då och då röra om i spenatröran. Den blir godast om den får stå och puttra 20-30 minuter så att spenaten verkligen tar upp alla smaker.

Lägg den kokta spagettin i en portionsskål. Häll på några droppar olivolja, några matskedar färskriven Parmesanost och några finstrimlade basilikablad. Rör om med gaffel och sked. På med spenatröran och ytterligare lite Parmesanost och basilika.

Ät!

(Receptet räcker till 2 personer om du vill ha mindre pasta och mer spenat. Annars går det enkelt att fördela på 3-4 personer. )

King Tofu
Marinerad tofu, 2-4 portioner
Tofu kan vara båda menlöst och smaklöst men i den här formen har jag charmat de mest inbitna korvätarna och tofu motståndarna.

1 bit fast Tofu ca 270g, t ex Kung Markatta eller Alpro
1 rejäl vitlöksklyfta, alt. två mindre
1/2 dl Tamari eller japansk soja
1/2 tsk Liquid Smoke

Blanda Tamari och Liquid Smoke i en liten plastpåse (t ex 2 liters fryspåse), pressa ner vitlöken med vitlökspress. Skär tofun i fyra lika stora bitar och lägg dem i marinaden. Blanda om och lägg in i kylen.
OBS! Ska marineras i 24 timmar så förbered i tid!
Vänd på påsen då och då.

Efter ett dygn är det dags att mumsa. En favorit är att tärna tofu bitarna fint och använda dem i matiga sallader som smakförstärkare eftersom de drar lite åt bacon-hållet. Gott i t ex i pastasallader eller grillade hela skivor med tsatziki. Till en sallad räcker receptet till 4 personer, som grillmiddag till 2.

Smoothie (1 port)
En smotthie är en perfekt yogisk frukost. Den här är speciellt bra för kvinnor. Bananer är energigivande och sägs motverka depression. Mandlar innehåller massor av E-vitamin, sänker kolesterolhalten, rensar ut gifter ur kroppen, tillför protein, ger huden lyster och är mättande. Avocado har ett väldigt bra fett som håller hjärnan i trim! Yogurt är bra bakteriekultur för magen.

1 st banan, helst ekologisk
1/2 avokado, gärna ekologisk
10-12 mandlar, hela med skal. Gärna ekologiska.
2 tsk mandel- eller sesamolja, gärna KRAV-märkt
1 dl mild naturell yogurt eller vaniljyogurt naturell.
1-2 dl kallt vatten till önskad drickbar konsistens.

Häll alla ingredienser i en mixer och blanda samman. Servera gärna i ett högt glas. Har du några goda frysta bär så är det gott att slänga ner en näve (1/2-1 dl) för att få smak av t ex hallon eller blåbär

Guldmjölk (1 port)
Guldmjölk passar till kvällsmat eftersom varm mjölk lugnar ner nervsystemet och hjälper Dig att slappna av. Gurkmeja är känt för att göra benen och lederna mer flexibla, därför brukar det rekommenderas guldmjölk om lederna knakar. Kan även lindra smärta i alla små och stora leder.

1/2 dl vatten
2 dl mjölk ( ris-, havre-, soja- eller komjölk)
½- 1 tsk gurkmeja-pasta (se recept nedan)
2 tsk mandelolja
1 krm malen kardemumma
1 tsk honung

Koka upp mjölk i en kastrull. Häll vatten i en mugg/kopp och blanda i gurkmeja, kardemumma, mandelolja och honung. Tillsätt den varma mjölken. Rör om då och då när Du dricker.

Mandelolja finns på apoteket.

gurkmejapasta
Gurkmejapasta (för att ha i Guldmjölk, se ovan)
För att gurkmeja ska fungera för att mjuka upp stela leder, behöver den koka i 8-10 minuter. Lättast är därför att förbereda en pasta med gurkmeja som håller 2-3 veckor i kylskåp. Ta en burk/påse med gurkmeja. Mät upp i en kastrull och ta 1,5 delar vatten. T ex om Du har 1 dl gurkmeja så tar Du 1,5 dl vatten. Koka till en pasta på svag värme 8-10 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Klarar sig i kylskåp ca 2 veckor.

Yogisk Gryta (4 port)
Yogisk gryta, eller mungbönor med ris som den här rätten också kallas, är det mest populära receptet i kundaliniyoga. Mungbönor och ris utgör grunden i den yogiska dieten, eftersom det är näringsrik och lättsmält mat som innehåller fullvärdigt protein. Välj basmatiris som är det mest lättsmälta riset. Lök, vitlök och ingefära kallas för ”treenighetens rötter”, och det är en kryddkombination som används i ett flertal av kundaliniyogans recept. Dessa tre rötter anses stimulera den kreativa energin. Kryddkombinationerna ger Dig energi, verkar utrensande och kombinationen av de tre ingredienserna förstärker de välgörande effekterna.

Lök är känt för att rena blodet, ge energi och stimulera matsmältningen. Vitlök fungerar som en naturlig form av antibiotika och bekämpar bakterier och virus. Ingefära stärker nervsystemet, lindrar stressymtom, stimulerar matsmältningen och hjälper mot förkylning. Ingefära är också känt för att hjälpa mot menstrationskramper och ryggsmärtor.

Gurkmeja är bra för huden, slemhinnorna och lederna. Svartpeppar renar blodet, stimulerar matsmältningen och driver ut gaser ur magen. Chilifrukter innehåller mycket C- och A-vitamin och är bra för blodcirkulationen och matsmältningen.

2,5 dl mungbönor
1 msk malen koriander
2,5 dl basmatiris
1 tsk spiskummin
4 dl vatten
1/2 tsk svartpeppar
1 msk smör eller olivolja
1 tsk malen kardemumma
1 tsk salt
1/2-1 tsk chilipeppar
2 hackade gula lökar
1/2 msk salt
8-10 vitlöksklyftor
3/4 dl hackad ingefära
smör eller olivolja att steka i
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
Valfria grönsaker, t ex:
4 potatisar, 1 zucchini, 1 bukett broccoli

Lägg mungbönorna i blöt kvällen innan. Skölj mungbönorna och koka dem på låg värme i 25 minuter. Skölj basmatiriset och låt det ligga i vatten 10 minuter. Häll riset i en kastrull med 4 dl vatten, 1 msk smör eller olivolja, 1 tsk salt och sätt på locket. Låt riset koka i 10-12 minuter på låg värme utan att röra om. Hacka lök, vitlök och ingefära, eller kör i mixer, och stek i smör eller olja tills blandningen är mjuk. Tillsätt kryddorna och stek några minuter till under omrörning. Skär grönsakerna i grytbitar och förkoka dem i några minuter.

Blanda samman mungbönorna, basmatiriset, kryddblandningen och grönsakerna och låt koka upp. Servera med tamari eller soyasås och naturell yogurt.

Tamari är en smakrikare soja som finns i hälsokostbutiken.

mungbonsgryta
Golden Temple Dressing
Underbar dressing till alla sorters sallader. Pröva den och njuut!

4 färska tomater (för intensiv smak, byt till soltorkade inlagda tomater)
1,5 msk äppelcidervinäger
0,75 dl Tamari (mörk soja)
1 tsk honung
1 msk torkad basilika eller en halv näve färsk
1-2 vitlöksklyftor
5 dl rapsolja

Kör allt utom oljan i en mixer. När allt är mixat till en jämn sås, fyll på oljan med 1 dl i taget och mixa emellan. Håller drygt en vecka i kylskåp.